‘Ekonomi Bir Numaralı Gündem Olacak’
Maliye Bakanı Naci Ağbal, referandum sonrasında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Reuters ile söyleşi gerçekleştiren Ağbal, şunları söyledi: “- Ekonomi gündemin bir numaralı maddesi olacak; enflasyon ve işsizliğin aşağı çekilmesi öncelikler arasında. – Reform kapsamında hazırlıkları en ileri aşamada olan üretim reformu paketiyle üretim maliyetleri aşağı çekilecek, organize sanayide yatırımlar cazip hale getirilecek. – İstihdam […]

Maliye Bakanı Naci Ağbal, referandum sonrasında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Reuters ile söyleşi gerçekleştiren Ağbal, şunları söyledi:
“- Ekonomi gündemin bir numaralı maddesi olacak; enflasyon ve işsizliğin aşağı çekilmesi öncelikler arasında.
– Reform kapsamında hazırlıkları en ileri aşamada olan üretim reformu paketiyle üretim maliyetleri aşağı çekilecek, organize sanayide yatırımlar cazip hale getirilecek.
– İstihdam piyasası reformunu süratle TBMM’ye getireceğiz, çalışmalar belli bir seviyeye geldi.
– Gelir Vergisi, Vergi Usul Kanunu ve KDV reformunu Bakanlar Kurulu gündemine getireceğim, önümüzdeki dönemde düzenlemeleri yaparız.
– Ekonomiye destek olan geçici teşviklerin ardından Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yatırımların önündeki engelleri kalıcı şekilde kaldıracak düzenlemeleri çalışıyoruz.
– Teşvikler birinci çeyrekte güçlü şekilde yansırsa OVP’deki yüzde 4.4’lük büyüme tahminine doğru ivme yakalarız.
– Teşviklerimizi özel sektörü, özel talebe dayalı büyüme kompozisyonunu oluşturacak biçimde şekillendiriyoruz; kamu kanalıyla büyümeyi istemiyoruz.
– Eski seriye göre bütçe açığı/GSYH bu yıl yüzde 1.9 öngörülüyordu; tedbirlerin etkisiyle bu oran tahminin üzerine çıkacak.
– Teşviklerin bütçeye etkisini GSYH’ya oran olarak yüzde 0.6-0.9 öngörüyoruz ancak ekonomideki canlanma negatif etkiyi sınırlayacak; 2018 ve 2019’da bu etki yüzde 0.2-0.1 seviyesine inecek.
– Geçici tedbirler ardından bütçede önümüzdeki yıllarda açık/GSYH’da yüzde 1 dengesini kararlı şekilde sürdürmek istiyoruz.
– Orta-uzun vadede gıda fiyatlarını istikrarlı kılacak, maliyet kaynaklı fiyat artışlarını dengeleyecek çalışmalar gıda komitesinin gündeminde.
– Gıda fiyatlarını yukarı çeken unsurlar var; lojistiğe ciddi, depolama için nakdi destekler gerekiyor; Gümrük Bakanlığı bu konuda çalışıyor..
– Enflasyonda gıda meselesinde yapısal konularla ilgili çalışmalar bir noktaya geldi; önümüzdeki günlerde atacağımız adımlardan biri bu alanla ilgili olacak.
– Önümüzdeki dönemde enflasyonu yukarı yönlü etkileyecek vergi kaynaklı bir düzenleme asla sözkonusu olmayacak.”
BENZER HABERLER
- 2021 Kıdem Tazminatı ve 2021 İşsi...
- 2021 AGİ ücretleri belli oldu
- 2021 yılı asgari ücreti belli oldu
- 500 firma konkordatodan çıktı
- Yeni işçiye 9 bin 420 lira teşvik!
- Acıpayam prim belgeleri 1 Nisan...
- Borsa Günü 92.000 Puanın Üzerinde Tamamladı
- Ekonomide 2017’yi Kaybetmedik
- Kıdem Tazminatı Taslağı Raftan İndi
- Yüksek Enflasyon İçin Yeni Hamle
- Referandum Sonrası 45 Milyarlık Katkı
- Bütçe Açığı Üç Kat Arttı
- Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüz...
- Piyasaların Referanduma İlk Tepkisi