Yüksek Enflasyon İçin Yeni Hamle
Yükselen enflasyona karşı yeni önlemler yolda. Referandumun ardından önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu’nda fiyatı artan kuru fasulye ile kırmızı biberin fiyatını düşürmeye yönelik önlemlerin yer aldığı ithalat rejimi kararnamesi imzaya açıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, alınan önlemlerin etkisiyle mayıs ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçeceğini belirtti. Ekonomi gündemine dönmek istiyoruz Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan […]

Yükselen enflasyona karşı yeni önlemler yolda. Referandumun ardından önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu’nda fiyatı artan kuru fasulye ile kırmızı biberin fiyatını düşürmeye yönelik önlemlerin yer aldığı ithalat rejimi kararnamesi imzaya açıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, alınan önlemlerin etkisiyle mayıs ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçeceğini belirtti.
Ekonomi gündemine dönmek istiyoruz
Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gümrük Bakanı Tüfenkci, 2019 Kasım ayına kadar artık seçim olmayacağını, referandumun ardından öncelikli gündemlerinin ekonomi olacağını belirtti. Bakan Tüfenkci, “Piyasaların, iş adamlarının ilk beklentisi ve talebi istikrar ve güven. İstikrar ve güvenin kazandığı seçimde gündem ekonomi olacak, reformlar olacak. Türkiye bir yandan yeni anayasal duruma kendini uydururken, bir yandan reformları yapacak. Diğer taraftan da enfl asyona yönelik çalışmalarımız olacak” dedi.
Gıda Komitesini işler hale getirdiklerini ve güçlü şekilde yapılandırdıklarını anlatan Tüfenkci, “Oradan gelen sinyallerle kuru fasulyedeki artışı bile dikkate alıyoruz.Kuru fasulyede gümrük vergilerini sıfırlayacak kararnameyi Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtık. Fasulyede ithalatı serbest bıraktık. Nohut için de benzer karar almıştık. Fiyatı aşırı yükseldiğini gördüğümüz ürünlerin fiyatını dengelemek için hızlı şekilde müdahale ediyoruz. Fiyatları yakından izliyoruz. Almış olduğumuz tedbirlerin faydalarını mayıs ayında göreceğiz” dedi.
Tüfenkci, kırmızı biberde de benzer bir karar aldıklarını ve gümrük vergilerinin indirileceğini belirterek, alınan ithalat kararlarının, dokuzuncu aya kadar uygulanacağına da dikkat çekti. Tüfenkci, Tarım Bakanlığı’nın da et ve et ürünlerine müdahalesinin sürdürdüğünü belirterek, ette de ithalat konusunda süre uzatımı yapan yeni bir kararnamenin imzaya açıldığını söyledi.
Hal Yasası’yla radikal adımlar atacağız
Bakanlık olarak uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir dizi konu olduğunu kaydeden Tüfenkçi, önümüzdeki haftalardan itibaren hızlı şekilde bu düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi. İkinci el araç yönetmeliği, Hal Yasası, gümrüklerde iyileştirmenin bu düzenlemeler arasında yer aldığını belirten Tüfenkci, “Gümrük kapılarında tek durak projesini hayata geçireceğiz. Hem iç ticareti canlandırıp hem de dış ticaretin seviyesini artırıp ihracat rakamlarına pozitif etki sağlamak istiyoruz” dedi.
2017 yılında yatırım ve ticareti geliştirmeye dönük adımlar atacaklarını kaydeden Tüfenkci, Hal Yasası’nda bugüne kadar yapılanlardan daha radikal adımlar atmayı planladıklarını söyledi. Tüfenkci, şu bilgileri verdi: “Hal Yasası için tarafl arla görüşmeye başladık. Üretim safhasında Tarım Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Ürünlerin toplanmasından,- paketlemesine, paketleme standardına kadar, kooperatifl erden birliklere kadar bir dizi teşvikler vereceğiz. Soğuk hava zincirini zorunlu hale getireceğiz ama teşvik de sağlayacağız. Sözleşmeli çiftçiliği hayata geçireceğiz.”
BENZER HABERLER
- 2021 Kıdem Tazminatı ve 2021 İşsi...
- 2021 AGİ ücretleri belli oldu
- 2021 yılı asgari ücreti belli oldu
- 500 firma konkordatodan çıktı
- Yeni işçiye 9 bin 420 lira teşvik!
- Acıpayam prim belgeleri 1 Nisan...
- Borsa Günü 92.000 Puanın Üzerinde Tamamladı
- Ekonomide 2017’yi Kaybetmedik
- Kıdem Tazminatı Taslağı Raftan İndi
- Referandum Sonrası 45 Milyarlık Katkı
- ‘Ekonomi Bir Numaralı Günde...
- Bütçe Açığı Üç Kat Arttı
- Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüz...
- Piyasaların Referanduma İlk Tepkisi